Rólam

Miért olyan fontos számomra

az első menstruációra való felkészítés?

Én is voltam kiskamasz lány.

 

És nekem is nehéz élmény volt az első menstruáció... mint sok más anyatársamnak. Magamra hagyottnak éreztem magam ezzel a hatalmas változással, és nehéz volt szeretnem a testemet.

 

Szerencsémre egyetemista koromban aztán találkoztam a cikluskövetéssel és a termékenységtudattal. Ez nagyon sokat segített, hogy jóba legyek a testemmel.

 

Mégis, bármilyen furcsa: noha cikluskövetés-oktató is lettem - mégse tudtam, hogyan beszéljek majd minderről a saját lányaimnak. Hiányzott hozzá a személyes tapasztalat: hogyan lehet erről jól beszélgetni kiskamasz lányokkal?

 

Ismét szerencsém volt. Kezünkbe került németül a nagyszerű "Élő adás a testemből" könyv, és sikerült rábízni Hortobágyiné dr.Nagy Ágira, aki aztán Magyarországon honosította a könyvhöz tartozó zseniális "Ciklus-show" foglalkozást. Én magam is az elsők között lettem foglalkozásvezető.

 

Így abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy sorvezetőt és tapasztalatot kaptam, hogyan beszélgessek oldottan a menstruációról, a testi folyamatokról, a szexualitásról. A lányaimnak pedig már része lehetett a Ciklus-show csodálatos élményében.

 

Azóta több mint 2000 lánnyal és 1000 anyukával beszélgettem az első menstruációról. Felemelő újra meg újra megélnem, ahogy a lányok és az anyukák rácsodálkoznak a saját testük, ciklusuk, termékenységük csodálatos voltára.  

 

Ugyanakkor (immár 200 megtartott foglalkozással a hátam mögött) nagyon elkeserített, hogy a lányok egyharmadától-egynegyedétől még mindig azt hallom, hogy velük az anyukájuk nem beszélgetett ilyesmikről.

 

Miközben a pornó immár ötödik osztályban eléri a gyerekeket.

 

Nem hagyott nyugodni a kérdés: hogyan fogják így a lányok megtanulni, hogy a testük értékes és tiszteletet érdemel? Hogyan fognak pozitívan viszonyulni a testükhöz, értékelni és érteni a működését?

 

Végül rájöttem a megoldásra: már jóval korábban, még a kiskamaszkor kezdetén meg kell támogatni az anyákat. Megtanítani, hogyan tudják meghitt beszélgetésekkel segíteni a lányukat a nagylánnyá válás során. Megerősíteni az anya-lánya kapcsolatot még a kamaszkor viharai előtt. Így indult el az Anya-lánya honlap.

 

És ebből a felismerésből született meg először a "4 évszak hercegnője" videós anya-lánya workshop, amelyet pszichológus-illusztrátor lányommal közösen hoztunk létre. Utána pedig a személyes workshop, együttműködésben Milina Opscenicával, egy ausztrál első menstruációs workhop megálmodójával.

 

A következő lépés pedig a Lányos Anyák Klubja lett, ahol folyamatos mentálhigiénés támogatást és megtartó közösséget tudok nyújtani lányos anyáknak a kiskamaszkor kihívásai során. Szükség esetén akár egyéni konzultációkkal is.

 

 

VÉGZETTSÉGEIM (ha nagyon hivatalos akarok lenni):

  • FEMM & teenFEMM oktató (2021): Fertility Education and Medical Management

 

  • Fókusztréner (2021), fókuszterapeuta-jelölt: Szomato-Pszichoterápiás Egyesület & The Focusing Institute

 

  • Mentálhigiénés segítő szakember (2016): Károli Gáspár Református Egyetem

 

  • CSÉN (Családi Életre Nevelés) tanácsadó (2010): Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

 

  • MFM-Projekt® - Ciklus-show foglalkozásvezető (2006): Magyarországi MFM-Projekt Központ (MyFertilityMatters)

 

  • Szülésfelkészülés-oktató (2005): Gesellschaft für Geburtsvorbereitung

 

  • Pszichodráma vezető (2007), bibliodráma vezető (2006): Magyar Pszichodráma Egyesület

 

  • PhD fokozat (2001): Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar

 

  • Sensiplan természetes családtervezési tanácsadó (2000): Arbeitsgruppe Natürliche Familienplanung

​​​​​​​

  • Építészmérnök (1992): Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar