Nagyon sokszor kérdezik ezt tőlem a lányok aggódva a „4 évszak hercegnője” foglalkozásokon – teljes joggal! Hiába hallott már egy kiskamasz lány a menstruációról, mégse nagyon tudja elképzelni, hogy milyen is lesz majd, amikor tényleg megtörténik vele.Ami pedig ismeretlen, az általában szorongást kelt – nem csoda, ha tart tőle. Vannak, akik egyenesen attól félnek, hogy olyan lesz, mintha bepisilnének. Ehhez pedig a szégyenérzet kapcsolódik bennük.


Segíthet eloszlatni a lányod szorongását, ha elfogadó vagy az aggodalmaival. Hiszen ez TÉNYLEG nagyon nagy változás a számára! Nekünk, felnőtt nőként már természetes, de ha belegondolsz, egy kiskamasznak ijesztő lehet. Már csak azért is, mivel a vérhez eddigi tapasztalatai szerint mindig a sebesülés, a baleset, a fájdalom élménye kapcsolódott.


Idő kell majd hozzá a lelkének, hogy megbarátkozzon a vér látványával, a vér szagával, azzal az érzéssel, hogy valami szivárog lefelé a hüvelyében, és nem tudja megállítani. Sok lánynak pontosan ez a legijesztőbb, hogy úgy érzi: az eddig megszokotthoz képest elveszti a kontrollt a teste fölött.


Éppen ezért fontos, hogy amiben csak lehet, ne érezze magát kiszolgáltatottnak. Segíthet neki megbirkózni a félelmeivel, ha időben átadsz neki minden praktikus tudnivalót a menstruációval való együttéléshez. Azok a lányok pedig, akiknek már kamaszkorukban megtanítják a cikluskövetést, sokkal inkább tudni fogják, mikorra várható a következő menstruációjuk - így kevésbé fognak emiatt stresszelni!