Mikor jön meg az első menstruáció?

 

Az első menstruáció érkezése tág határok között változhat. 9 és 16 éves kor között számíthatunk a lányoknál az első vérzés érkezésére. A lányok nagyobb része 12-13 évesen kezd el menstruálni. Nincs egyetlen "tökéletes" életkor, az első menzesz időpontját a genetikai meghatározottság, az egyéni, személyes biológiai fejlődés és egyéb külső tényezők összjátéka határozza meg.

 

De a mai lányok hamarabb kezdenek serdülni, mint pár évtizeddel korábban. Az 1970-es évekhez képest egy egész évvel korábbra tolódott az első menstruáció átlagos időpontja. Valószínűsíthető, hogy a gazdagabb táplálkozás eredményezte nagyobb testtömeg-index, a megnövekedett környezeti hormon- és kemikáliaterhelés, a több stressz mind hozzájárul ehhez. 

 

A munkám során, az első menstruációs felkészítő workshopokon én is egyre többször találkozom olyan lányokkal, akik már 10 évesen kezdtek menstruálni. Éppen ezért fontos, hogy időben elkezdjük a beszélgetéseket a serdülőkori változásokról és az első menstruációról, hogy a lányokat mindez ne érje váratlanul. Miért?

 

Minél fiatalabb egy lány, amikor megjön az első menstruációja, annál nagyobb kihívás lehet számára integrálni ezt a hatalmas változást az életében, hiszen az érzelmi érettségét gyakran megelőzi a testi fejlettségi szintje. Ilyenkor különösen szüksége van az anyai támogatásra!

 

Nagyon sovány lányoknál, vagy olyanoknál, akik keményen versenysportot űznek, vagy balettintézetbe járnak, ugyanakkor jellemző a később érkező menstruáció. Egy bizonyos testzsírszázalék ugyanis szükséges az első vérzés megindulásához.