Mi is az a menstruáció?

 

 

A menstruáció jellemző és fontos eseménye a menstruációs ciklusnak. A női ciklus során a hormonok hatására a méhnyálkahártya megvastagodik és felkészül egy megtermékenyült petesejt befogadására. Ha nem történik fogamzás, nincs beágyazódás, akkor a megvastagodott méhnyálkahártya leválik és vérzés kíséretében a méhnyakon és a hüvelyen keresztül távozik.

 

A menstruáció kétségtelenül a leglátványosabb része a ciklusnak, de a legfontosabb esemény az ovuláció, amikor a ciklus első felében megérett petesejt kiszabadul a védőburkából, a tüszőből, és megtermékenyíthetővé válik. Ahhoz, hogy ez rendszeresen megtörténhessen, és egészségesen működjön a ciklus, több mint egy tucat hormon összehangolt működésére van szükség.

 

Épp ezért mondja az Amerikai Nőgyógyászati Kollégium, hogy a rendszeres ovuláció az egészség jele! Az ovuláció ráadásul nemcsak a reproduktív működésünk szempontjából fontos, hogy kisbabánk foganhasson, hanem a hormonális és testi egészségünket tekintve is. A menstruációs ciklus során termelődő hormonokra ugyanis a csontjaink, az agysejtjeink, a keringésünk, az izomzatunk, az egész testünk, sőt, a lelki egészségünk szempontjából is szükségünk van.

 

A rendszeres menstruáció és a ciklust kísérő testi jelek fontos visszajelzést adhatnak arról, vajon megtörténik-e minden ciklusban a petesejt érése és kiszabadulása. Ezért is tanácsolja az Amerikai Nőgyógyászati Kollégium, hogy a kamasz lányok kövessék nyomon a ciklusukat. A cikluskövetést (amelyen a termékenységtudat alapul) már ilyenkor el lehet kezdeni!

 

Az első menstruációval (amelyet szakszóval „menarche”-nak neveznek), megkezdődik a termékeny életkor. A menstruációs ciklus körforgása 35-40 éven át kíséri a lányok, nők életét. Majd 45-55 éves kor között leáll, és megérkezik a menopauza.