Sokszor szokták kérdezni tőlem, milyen „felvilágosító” könyvet ajánlok a lányoknak. Bár a felvilágosítást elsősorban a szexuális együttlétre szokták érteni, a „nulladik lépés” valójában az, ha a lányok először a saját testük csodáját értik meg.

 

Szerencsére ma már több olyan könyvet is találunk, amelyeket érdemes (akár anya-lánya programként) együtt is elolvasni. Ezek segítenek megérteni a kiskamasz lányodnak a saját teste működését, az emberi élet keletkezésének folyamatát, a serdülőkori testi és lelki változásokat.

 

A Menstrupédia című könyvet néhány éve dr.Farkas Eszter nőgyógyász fordította le és adta ki. 9-12 éves lányoknak szóló, könnyen emészthető képregény, kedves rajzokkal. 3 lány történetén keresztül, praktikus szemlélettel kalauzolja el az olvasót a serdülőkor és a menstruáció történéseiben.


 

Az „Élő adás a testemből” – dr.Elisabeth Raith-Paula, a Ciklus-show megalkotója írta. Nagyon alapos, ugyanakkor könnyen olvasható. Élvezetes stílusban, jól átlátható tartalommal, sok képpel mutatja meg, hogy mi a menstruációs és hogyan működik a női ciklus.

Elsősorban 10 évnél idősebb lányoknak szól, akik kíváncsiak rá: milyen változások történnek a testükben a serdülőkor beköszöntével, mi is az a menstruációs ciklus és a termékenység, hogyan keletkezik az új élet. A „Ciklus-show könyv” a legátfogóbb olvasmány ebben a témában, egyedülálló a magyar könyvpiacon.