Mikor kezdj el beszélni a menstruációról a lányodnak?

 

 

Ezt akár már néhány éves korában is elkezdheted. Amikor betétet veszel vele együtt a drogériában, vagy „rajtakap”, hogy betétet cserélsz – elmesélheted, hogy időnként anyának is kell mamapelus. A nők teste minden hónapban kuckót készít egy kisbabának, és ha nem érkezik meg, akkor elpakolja a párnát-paplant. És mivel a testünkben  vér a szállítóeszköz, ezen keresztül távozik.

 

Később beszélgethetsz vele egyre részletesebben arról a körforgásról, ami zajlik a testünkben. Ahogy a petefészkeiben rejlő sok-sok petesejtből minden hónapban megérik egy a védőburkában, a méhe pedig felkészül, hogy készen álljon, ha kisbaba érkezne. És ha mégse érkezik, akkor egy vérzés kíséretében távozik mindaz, ami otthont adott volna neki.

 

Arról is érdemes mesélni, hogy ez a körforgás az, ami egészségessé, erőssé és ügyessé teszi a testét. A menstruációs ciklus során képződő hormonokra ugyanis szüksége van a kamaszkori csont- és agyfejlődéshez. Sőt, sok-sok szervének egészségéhez, még felnőttkorban is!

 

Épp ezért az Amerikai Nőgyógyászati Kollégium már több éve „az ötödik életjelnek” nyilvánította a menstruációs ciklust, ami ugyanolyan súlyú információkat ad a női szervezet működéséről, mint a testhőmérséklet, légzésritmus, vérnyomás, pulzus. Ezért ajánlják, hogy már a kamasz lányok kövessék a ciklusukat. A ciklust kísérő és megfigyelhető tesi jelek ugyanis fontos visszajelzést adnak a hormonális egészségünkről.