Nagyon sok kiskamasz lány nincs képben azzal, mik azok a fura sárgás-fehéres foltok, amik egyszer csak elkezdenek megjelenni a fehérneműjén. És ahogy elmesélik nekem a Ciklus-show foglalkozásokon, nemegyszer azt gondolják, hogy ez valami betegség jele.

 

Gyakran azért is gondolják betegségnek, mert valahol már elcsípték azt a szót, hogy „hüvelyfolyás”. És mivel valami kijön, kifolyik a testükből (mégha nem is biztos, hogy tudják, hogy a hüvelyből), azt gondolják, hogy erről van szó. Legtöbbször titokban szoronganak ezen. Anyát ugyanis gyakran nem merik megkérdezni, mert kínosnak találják a dolgot. Pedig ez a serdülőkor eleje táján megjelenő váladék a normális fejlődés velejárója, az egészség jele!

 

A kiskamasz lányoknál azt jelzi, hogy a serdülőkor elindulásával már megkezdődött a testében az ösztrogén hormon termelődése. Az ösztrogén hatással van a méhnyakban lévő mirigyekre is, amelyek elkezdenek nyákot termelni. Ez a méhnyaknyák nemcsak a hímivarsejtek túléléséhez lesz majd szükséges, amelyek különben elpusztulnánk a hüvely savas közegében. A női immunrendszer fontos részét is képezik, segítenek a kórokozók elleni küzdelemben.

 

A lányod körübelül az első menstruáció előtt 6 hónappal, vagy akár 1-2 évvel tapasztalhatja, hogy megjelenik a méhnyaknyák. A színe lehet fehéres, sárgás, átlátszó, vagy  átmeneti jellegű ezek között. Ha egyre gyakrabban van, egyre átlátszóbb, nyújthatóbb lesz (olyasmi, mint a nyers tojásfehérje), nedvesnek érzi magát a hüvelybemenetnél – ez azt jelzi, hogy közeledik az első menstruáció.

 

Egyértelműbb lenne, ha a „folyás” kifejezést a kóros eredetű hüvelyváladékra tartanánk fenn, amely valamilyen betegségre utal. A még nem menstruáló lányoknál inkább „fehéres hüvelyváladék”, a már menstruálóknál pedig „méhnyaknyák” a pontos kifejezés.