A köztudatba nagyon beleivódott „a 28 napos menstruációs ciklus a normális” gondolata. Egyszer végignéztem az összes  biológia- és természetismeret könyvet: a grafikus ábrák mindenütt TÉVESEN azt sugallják, hogy a ciklus mindig 28 napos, az ovuláció és a megtermékenyülés mindig a 14. napon történik.

 

Pedig ez egy mítosz – bármilyen elterjed is. Felnőtt nőknél is a 24 és 35 nap közötti ciklushossz egészségesnek számít, néhány nap eltérés általában nem jelent semmilyen gondot. A leggyakoribb egyébként a 27 napos ciklus, de ez csak a ciklusok 14%-ára jellemző.

 

Kamaszkorban, a menarche utáni első években nagyobb rendszertelenség jellemző, míg összeérik a komplex hormonális rendszer. Ilyenkor legtöbbször 21 és 45 nap között van a ciklushossz. Az ovuláció pedig nagyon sokszor nem a 14. napon és nem a ciklus közepén van.

 

Serdülőkorban a testnek akár hosszú évekre is szüksége lehet, hogy begyakorolja a női ciklus nagyon összetett folyamatait. A menarche utáni első két évben a rendszertelen ciklus teljesen normális lehet, általában nem kell aggódni miatta. A cikluskövetés ilyenkor is fontos visszajelzést adhat a hormonális egészségről.

 

Az első menstruáció után lehet, hogy "kimarad" a vérzés - valójában nem marad ki, csak később érkezik a következő. Néha még akár 3 hónap is eltelhet két vérzés között, vagy épp 2 menstruáció is lehet egy hónapban. De ha 2 év után is megmarad a 24-35 napon túli rendszertelenség, érdemes lehet orvossal konzultálni.