Mik az első menstruáció előjelei?

Minden kiskamasz lány (és az anyukája) nagyon örülne neki, ha napra előrelehetne tudni, beírni a naptárba, mikor jön meg az első menstruáció! Sajnos ez nincs így.

Bár az első menstruáció érkezése mindig meglepetés, mégis vannak olyan jelek, amelyek támpontot adhatnak hozzá. Az első menzesz érkezését ugyanis sok-sok testi változás előzi meg, ahogy elkezdődik a serdülés. Ezek a változások pedig jelzik, mikor érdemes számítani az első vérzésre.

A serdülés általában a mellfejlődéssel indul, ez általában 2-2,5 évvel előzi meg az első menstruációt. Általában ez után jelennek meg az első pelyhedző szőrszálak a szeméremdombon - a hónaljszőrzet növekedése csak később indul meg. A testszag megváltozása, erősödése, a fokozott izzadás, illetve a pattanások megjelenése is jelzi a hormonális változások megindulását.

 

Majd kiszélesedik a csípő, ahogy a medence is növekszik, és a testsúly is megnő. Ez nem „elhízást” jelent, hanem a nemi érés része, ugyanis bizonyos testzsírszázalék szükséges ahhoz, hogy megérkezzen az első vérzés.

 

Az első menstruációt általában fél vagy esetleg 1-2 évvel megelőzően növekedésével megjelenik a fehéres hüvelyváladék. A lányok először fehéres vagy sárgás foltokat találnak a fehérneműjükön. Nemegyszer megijednek tőle, mert betegség jelének gondolják. Pedig ha nem viszket, nincs kellemetlen szaga, akkor éppenhogy az egészség jele!

 

Az első menstruációt jellemző módon meg szokta előzni körülbelül fél évvel korábban egy gyors növekedési ugrás. Ez is jelzi, hogy nemsokára számíthattok az első menstruáció érkezésére.